Berno van Dijk

Data Analist
Met Data Science kunnen we nog heel veel processen automatiseren bij HTG. Dit geeft ons nog genoeg werk voor de toekomst!
 1. Berno, je bent als stagiair bij HTG begonnen en inmiddels ben je vast onderdeel van ons team! Hoe is dat gegaan?

  Klopt, ik heb inderdaad mijn afstudeerstage bij HTG gedaan. Tijdens deze periode gooide mijn stagebegeleider regelmatig een balletje op dat ik hier kon blijven. Door het herkansen van een aantal vakken, bleef ik in de eerste instantie als uitzendkracht werken en daarna kreeg ik de kans om bij HTG in dienst te komen.

 2. Je hebt een hele nieuwe functie in het bedrijf gekregen, wat houdt jouw werk precies in?

  Goeie vraag. Vanuit commercie komen er steeds meer vragen hoe we inzicht kunnen krijgen in de ontwikkelingen in de markt. Er wordt veel data gegenereerd, maar wat kun je hier nou eigenlijk mee? Mijn rol is het analyseren van deze data. Als er vragen zijn uit het bedrijf, kom ik in actie. Het zijn meerdere projecten, die soms door elkaar heen lopen en waarbij ik veel samenwerk met afdelingen in het bedrijf. Een vraag kan bijvoorbeeld zijn om een voorspelling van toekomstig verkopen te maken. Ik stel een wiskundig model op aan de hand van de historische verkopen, waar er een voorspelling uitkomt. Vervolgens check ik of deze voorspelling correct is. Een vraag kan ook zijn wat de optimale route door ons warehouse is. Ik zoek dan bijvoorbeeld in de data welke producten vaak samen worden verkocht en van daaruit werk ik verder.

 3. Wat is eigenlijk het belang van Data Science binnen HTG?

  Je verzamelt door de tijd heen gigantisch veel data en hier zit hele waardevolle informatie in, denk aan trends of patronen. Vaak wordt er maar wat ingevuld omdat het nodig is, maar kunnen wij er niet goed mee werken. Het is belangrijk dat bedrijven echt de waarde van data inzien, want men kan veel efficiënter werken door het gebruik van algoritmes: proactief in plaats van reactief. Met Data Science kunnen we nog heel veel processen automatiseren bij HTG. Dit geeft ons nog genoeg werk voor de toekomst!

 4. Wat is de grootste uitdaging van jouw afdeling?

  Datgene wat je maakt, ook valideren. Je maakt een wiskundig model, je stopt er data in en er komt een voorspelling uit. Maar klopt dit eigenlijk wel? Wij maken een inkoopadvies: hoeveel er ingekocht moet worden voor de komende tijd. Achteraf is de vraag of dit wel klopt met de werkelijkheid. Dit is echt de grootste uitdaging. Naast onze data heb je natuurlijk de ervaring en kennis van afdelingen zelf, die ook een rol moeten spelen in het advies.

 5. Kun je aangeven wat must haves zijn om bij het Data Science team te passen?

  Commerciële vaardigheden zijn zeker van belang, om duidelijk te communiceren met je opdrachtgever. Je moet niet alleen data begrijpen, maar het ook vertalen voor iemand die niet in onze materie thuis is. Natuurlijk wiskundig inzicht, maar ook het beheersen van je talen. En dan bedoel ik geen Duits of Nederlands, maar de talen in Data Science (R, Python, SQL). Hele andere talen dan normaliter bedoeld worden, maar het is een must dat je hierin thuis bent.